Lås & Nycklar

Lås & nycklar är en funktion för att kunna styra butikens utformning baserat på inställningar för individuella kunder och/eller kundkategorier. Du kan skapa upp till 64 olika lås som du kan sätta på varugrupper, varor, nyhetskanaler, dokument, frakt- och betalsätt samt sidor i webbutiken.

Även andra delar av butiken kan låsas vid särskild anpassning. För att kunden skall kunna se det låsta objektet eller innehållet, måste kunden ha nycklar till objektets lås.

Skapa låset

Börja med att gå in under Kundregister > Lås i din administration.

Låsens namn väljer du själv. Det kan tex vara Återförsäljare. Då skapas ett lås som gör att manuellt utvalda kunder (återförsäljare i detta fall) får nycklar till manuellt utvalda varor, varugrupp, dokument, nyhetskanal, frakt- och betalsätt. Ett annat lås kan t.ex heta företagskund. Lås kan då skapas för tex valmöjligheten för betalning mot faktura och företagspaket som fraktmetod. Låset gör att manuellt utvalda kunder (företagskunder i detta fall) kan få nycklar till tex faktura som betalningsmetod och företagspaket som fraktmetod.

Varje enskild varugrupp, vara, dokument, nyhetskanal, frakt- och betalsätt måste manuellt ställas in om du vill att det ska finnas lås på dem. Det går att tilldela nycklar för individuella kunder under kundens inställningar, och för kundkategorier under kundkategoriinställningar.

När du skapat de lås du vill använda dig utav klickar du på spara som du hittar längst ner till höger.

Antilås

För varje lås finns även ett antilås. Antilås har precis motsatt effekt det vill säga:

Lås - Ett lås döljer ett objekt för alla kunder som inte har en nyckel.

Antilås - Ett antilås döljer ett objekt för alla kunder som har en nyckel.

Du behöver inte skapa ett antilås utan det blir ett val på de delar du kan låsa i butiken, du väljer med andra ord om du vill sätta ett lås på exempelvis en produkt, vilket gör att enbart de med nyckeln tilldelad kan se produkten, väljer du att aktivera antilåset på produkten så kommer de som har nyckeln inte att se produkten.

Tilldelning av nycklar

Det går att tilldela nycklar för individuella kunder under kundens inställningar.

Välj att redigera den kund du vill tilldela nyckeln på under Kundregister > kunder.
Gå sedan in under fliken kundinställningar på kundkortet och leta upp området om nycklar i segmentet Kundinställningar.

Det går också att tilldela nycklar för kundkategorier under kundinställningar.

Börja med att gå in under Kundregister > kundinställningar och klicka sedan på fliken kundkategorier.
Välj att redigera den kundgrupp du vill tilldela nyckeln på och leta upp segmentet om nycklar.