Aktivera din mobilbutik

Mobilbutiken är en nedbantad version av din webbutik.

Det innebär att alla funktioner och grafiska finesser som finns i din webbutik inte kommer att synas för mobilbesökare. Den lilla skärmen blir mycket lätt rörig om det visas för mycket information. Istället har vi valt att visa upp butikssortimentet så kärnfullt som möjligt.

Klicka här för att se ett exempel på mobilbutiken

Vem ser mobilbutiken?

Besökare behöver inte gå in på någon speciell adress för att se mobilversionen av webbutiken. Det räcker att besökaren surfar in på din webbutik så kommer den automatiskt att känna av om besökaren sitter vid en dator eller en telefon/surfplatta.

1. För besökare som hellre ser webbutiken som vanligt på sin telefon/surfplatta finns det en länk i sidfoten som tar besökaren till standardbutiken.
  2. För besökare vid en dator som hellre ser mobilversionen av butiken går det också. Även om sidan kommer att uppfattas väldigt annorlunda på en datorskärm och på en mobiltelefon.

Vilka funktioner fungerar i samband med mobilbutiken?

Mobilbutiken har en avskalad och optimerad designmall för att på bästa sätt visa dina produkter på en läsplatta eller mobiltelefon (smartphone). Gränssnitt och design är anpassat för att få en så kort laddningstid för din sortimentsöversikt som möjligt.

Mobilbutiken är en komplett webbutik där kunden kan avsluta sin order direkt i mobilen, men för att göra det enkelt för kunden så kan man även skicka sin önskelista eller kundvagn till sin, eller någon annans e-postadress för att sedan avsluta köpet vid en vanlig dator.

Som butiksägare kan du välja att aktivera samma betalsätt och fraktsätt som gäller för din vanliga webbutik, men du kan också välja vilka betalsätt och fraktsätt som ska vara tillgängliga för mobilbesökare.

Du kan också anpassa dina nyheter/blogginlägg för mobilbesökare.

Vilka funktioner finns inte med i standardversionen av mobilbutiken?

Eftersom mobilbutiken är en mycket avskalad version av din webbutik har vi valt att reducera ett antal funktioner i standardutförandet, för att optimera mobilbutiken.

1. Följande funktioner har vi helt eller delvis inaktiverat i mobilbutiken
    1. länkade artiklar (visas ej)
    2. filartiklar (visas ej)
    3. dokument (visas ej)
    4. symboler (visas ej)
    5. banners (visas ej)
    6. topplista (visas ej)
    7. merförsäljning i kassa (visas ej)
    8. Orderhistorik
    9. Serieorder & prenumerationer syns inte under kunders orderhistorik (däremot syns vanliga order)
    10. Stafflade priser (stafflingsalternativen visas ej)
  2. Om ni vill ha andra funktioner än de som  visas idag i mobilbutiken, ta kontakt med någon av våra säljare >>  för att se vilka möjligheter där finns till anpassning.

Ställa in mobilbutiken

Inställningar för webbutiken görs på flera olika platser i administrationen. De som har att göra med mobilbutikens utseende hittar du i vänstermenyn under fliken Mobilbutik.

Redigera Sidor

1. Under Redigera sidor kan du redigera texten som visas på informationssidorna ”om oss” och ”köpvillkor” för besökare i mobilbutiken.
  2. Obs! Tänk på att ni måste administrera dessa text-sidor separat från dom i butiken. Om ni gör en ändring på en informationssida i butiken, kommer den inte automatiskt att flyttas över motsvarande informationssida i mobilbutiken.

Design

1. Under fliken design kan du redigera mobilbutikens utseende genom en designeditor. Designeditorn fungerar på samma sätt som för den vanliga butiken.
  2. Du kan även redigera standardbilder för mobilbutiken.

Byt standardbilder i mobilbutik

Inställningar

1. Under fliken inställningar kan du välja huruvida du vill visa ikoner för varugrupper (se 5.1.1 för hur du definierar ikoner) samt om du vill ladda upp en unik logotyp för din mobilbutik.

Nyheter / Blogg

1. Under Sidor > Nyheter kan du välja att skriva nyheter som visas på mobilbutikens förstasida.
  2. När du sedan lägger till en nyhet kommer texten som du fyller i fältet ”nyhetstext på mobilsidan” att visas på förstasidan.

Redigera nyheter i mobilbutik

Obs!Mobilnyheten kommer ej att visa bilder, men det går bra att relatera produkter till nyheterna.

Sortiment

1. Varugrupper

1. Du kan ange ikoner för dina varugrupper för mobila besökare. Detta gör du genom att redigera varje individuell varugrupp. (Se avsnittet 3.1 förs information om hur du aktiverar dessa i mobilbutiken)

Redigera varugrupper i mobilbutiken

2. Varor

1. När du aktiverat mobilbutiken kommer det att finnas ytterligare ett fält på varje vara där du kan ange en alternativ beskrivning som visas för mobilbesökare. Tänk på att mobilbesökare har mindre skärm, det kan alltså vara bra att ha en kortare, mer kärnfull beskrivning för mobilbesökare.

Fraktsätt

1. Du måste aktivt välja vilka fraktsätt som skall gälla för mobilbutiken. Du aktiverar ett fraktsätt genom att kryssa i rutan ”Kan användas i mobilsite”

Kan användas ia mobilbutik

Betalsätt

1. Du måste aktivt välja vilka betalsätt som skall gälla för mobilbutiken. Du aktiverar ett betalsätt genom att kryssa i rutan ”Kan användas i mobilsite”

Kan användas ia mobilbutik

Det kan vara bra att veta att idag har de olika betaltjänstleverantörerna kommit olika långt med att anpassa betalflödet till mobiltelefoner. Kontakta gärna er betaltjänstleverantör för frågor kring deras mobila betaltjänster, eller ring en av våra säljare (040-692 50 50 eller sales@nordiskehandel.se) för mer information.

Har du en något äldre mall (från 2010 eller tidigare), eller en specialanpassade butik

Obs! Har du en något äldre mall (från 2010 eller tidigare), eller en special anpassaded butik kan du behöva få hjälp att uppdatera mallen för din webbutik innan du kan aktivera modulen för mobilhandel. Om du är osäker på om din butik har stöd för mobilbutiken, kontakta en av våra säljare (040-692 50 50 eller sales@nordiskehandel.se för att ta reda ut eventuell nödvändig utveckling i samband med aktivering av mobilbutiken.