Arbeta med nyheter och RSS i Webbutiken

Nyheterna kommer som standard synas strax under kundvagnen. Besökare på din webbutik kan klicka på ikonen för rss-feeden för att prenumerera på dina nyheter.

För att lägga till och redigera nyheter, gå till Sidor -> nyheter. Som standard är en nyhetskanal skapad. Den redigerar du under fliken nyhetskanaler och klickar på redigera-symbolen för nyhetskanalen main.

• Tag - Namn på Nyhetskanalens TAG.
  • Namn - detta namn kommer visas i din webbutik. Skriv exempelvis Nyheter.
  • Beskrivning - en beskrivning av nyhetskanalen, mest för din egen del.
  • Antal nyheter i sammanfattningen - hur många nyheter som max ska visas för denna nyhetskanal.
  • Inställningar
    • Visa datum i format... - bocka i den ruta som mest överensstämmer med hur du vill visa datum.
    • Visa tid - om publiceringstid ska visas eller ej.
    • Visa endast tid och datum på nyhetsöversikten - ja eller nej.
    • Inne på varje nyhet ska tid och datum döljas - ja eller nej.
    • Visa RSS-ikon - ja eller nej.
    • Visa länk för Läs mer - ja eller nej.
    • Visa länk för Alla inlägg - ja eller nej.
    • Tillåt kommentarer - om personer som läser nyheten ska kunna kommentera din nyhet eller ej. Gäller Nordisk e-handels kommentarfunktion och inte tex kommentarer via Facebook.
    • Login krävs för att kommentera - om log in krävs eller ej för att kommentera dina nyheter. Gäller Nordisk e-handels kommentarfunktion och inte tex kommentarer via Facebook.
    • Placering - välj var i din webbutik nyheterna ska visas.
    • Sortera efter - välj i vilken ordning nyheterna ska visas.
    • Ordning - om ordningen nyheterna visas i ska gälla stigande eller fallande.
    • Aktivera Facebook kommentarer - ja eller nej.
    • Facebook AppID - om Aktivera Facebook kommentarer är aktiverat fyller du här i ditt Facebook AppID.

Det går även att skapa en ny nyhetskanal genom att klicka på plus-symbolen.

Figure 5.23: Nyhetskanal
Image web_new-kanal

När vi nu gjort inställningar för nyhetskanalen är det dags att skapa en nyhet. Klicka på Sidor -> nyheter. Välj flikennyheter och klicka på plus-symbolen.

• Rubrik - rubriken på nyheten.
  • Sammanfattning - en sammanfattning av nyheten, bör ge en fingervisning vad nyheten handlar om. Visas under rubriken.
  • Nyhetstext - här skriver du själva nyheten i den inbyggda editorn. Hit kommer dina kunder genom att klicka på Läs mer under nyhetens sammanfattning.
  • Författare - vem som skrivit nyheten.
  • Publiceringstid - det datum då nyheten ska visas. Dagens datum gör att nyheten visas direkt. Ett datum i framtiden gör att nyheten inte visas förens det datumet.
  • Datum för borttagande av publiceringen - datum då nyheten ska upphöra att visas i webbutiken.
  • Tid för event - välj tid och datum för eventuellt event. Tid och datum för eventet kommer visas i nyhetskanalens översikt.
  • SEO Nyckelord - skrivs på samma sätt som SEO på övriga ställen i webbutiken. Se (8).
  • SEO Beskrivning - skrivs på samma sätt som SEO på övriga ställen i webbutiken. Se (8).
  • SEO URL - skrivs på samma sätt som SEO på övriga ställen i webbutiken. Se (8).
  • Tillåt kommentarer - om log in krävs eller ej för att kommentera just denna nyhet.
  • Nyhetskanal - välj vilken nyhetskanal denna nyhet skall tillhöra.

• Produkter - här kan du om du vill länka till varor du har i din webbutik. Det kommer se ut på liknande sätt som på startsidan.
    För att länka till en vara:
    1. Klicka på plustecknet.
    2. Ett nytt fönster dyker upp. Välj vara i rullgardinslistan.
    3. Klicka på spara.
    Vill du ta bort en existerande länkning trycker du på papperskorgen bredvid länken. Vill du byta ordning på hur varorna visas klickar du på pilarna. Varan högst upp kommer visas längst till vänster.
  • Koppla bild till nyhet - här kan du ladda upp en bild till nyheten som syns i nyhetskanalens översikt.

Under nyhetstexts-rutan finns alla kommentarer din nyhet fått listade. Du kan ta bort dem genom att klicka på papperskorgen bredvid lämplig kommentar. Gäller Nordisk e-handels kommentarfunktion och inte tex kommentarer via Facebook.

Figure 5.24: Editering av nyheter
Image web_news-edit