Orders - export och ta ut underlag för bokföring

Om man inte arbetar med ett affärssystem och vill kunna ta ut underlag för bokföring finns det tre olika tillvägagångssätt:

1. Göra en massutskrift av ordersedlar

2. Kopiera in data från listan över orders till ett annat program (exempelvis Excel).

3. Ta ut orderstatistik för en viss period.

1. Göra en massutskrift av ordersedlar

Under Order -> Order ser du en översikt över alla order som lagts i webbutiken och deras status. Gå in där!

Om du vill ändra flera orders samtidigt sätter du kryss i rutan till vänster om berörda orders. Det går även att kicka på knappen invertera, för att markera alla orders i översikten.

Klicka sedan på Utför på markerade.

Skriv ut orderbekräftelser - Skriver ut orderbekräftelser för markerade orders.

2. Kopiera in data från listan över orders till ett annat program (exempelvis Excel).

Under Order -> Order ser du en översikt över alla order som lagts i webbutiken och deras status.Gå in där!

Som standard visas 25 stycken per sida, men det går att ändra efter behag. Det går också bra att söka på ordernummer, företagsnamn och liknande för att bara se orders som matchar din sökning. Den enkla sökrutan är oftast tillräcklig, men det finns även en mer avancerad sökfunktion du kommer åt genom att klicka på Avancerad sök. Då dyker nya fält upp, vilka du kan använda för att söka mer specifikt.

Uppe till höger kan du även välja att endast visa orders av en viss typ, tex alla nya orders.

När du har en vy med de ordrar du vill kopiera så kan du markera texten och välja att kopiera den. Själva kopieringen av texten sker i din webbläsare och på samma sätt som när du kopierar text i andra program eller på andra sidor (Redigera/edit - menyn -> "kopiera" / "copy").

När du sedan ska klistra in texten i ett annat program så ska du välja att Klistra in texten oformaterad. Det är olika vad detta kallas i olika program men det brukar heta något i stil med "Klistra in text oformaterad" eller "Klistra in text med matchande stil". I exempelvis Excel, Open Office och i LibreOffice kommer texten att placera sig kolumnvis vilket underlättar vidare arbete med innehållet.

3. Ta ut orderstatistik för en viss period.

Under fliken Order > Statistikgår det att ta ut orderstatistik från webbutiken.

Därefter kan du göra följande val för att få ut statistik:

Period – Definiera vilken period du vill se orderstatistik för.
Välj typ av order – Välj om du vill se statistik för alla order, endas order i webbutiken eller endast order lagda från mobila enheter.
Skapa rapport – Tryck på skapa rapport för att skapa en statisitikrapport.

Så här tolkar du sedan statistiken:

Orderöversikt – Här visas statisitik baserat på order i webbutiken.
Efter antal köpta – Här listat produkterna som köpts i webbutiken efter antal sålda, från högst till lägst.
Fraktsätt – Här visas en översik över vilka fraktsätt som kunder valt för sina order i webbutiken.
Betalsätt – Här visas en översikt över vilka betalsätt som kunder valt för sina order i webbutiken.

Det går även att exportera en orderrapport från webbutiken. Välj att exportera rapporten baserat på antal köpta, total omsättning, efter omsättning baserat på fabrikat, eller efter omsättning baserat på varugrupp.