Domäner, SSL och ompekningar, robot.txt

Uppdaterad av: Leif Lindberg

Egen domän till webbutiken

Att ha en egen domän (www.mydomain.com tex) som går till din webbutik är inte obligatoriskt men nästan en förutsättning för att verka seriös. Om du inte har en egen domän kan du registrera detta hos Nordisk e-handel eller valfri domänleverantör.

Peka domänen i DNS

När du har registrerat din domän och skall peka den mot din webbutik behöver du först logga in hos den leverantör där din domän finns, eller be din domänleverantör om hjälp, och ändra i DNS-datan för domänen. Lägg in en CNAME som pekar mot [butiksnamn].nordicshops.com. Du behöver även ta reda på din butiks IP-adress och ange denna med A-pekare.

Ex.

www.dinshop.se skall ha en CNAME som går till  [butiksnamn].nordicshops.com.
dinshop.se skall ha en A record som går till den ipadress som din butik ligger. Din butik =  [butiksnamn].nordicshops.com.

För att undersöka vilken ip adress din butik har så kan du använda gratistjänsten. http://www.kloth.net/services/nslookup.php

CNAME är en bra lösning för då kommer det fungera även om vi flyttar er butik internt hos oss. Tänk också på att du skall lägga in din domän i webbutiken både med och utan www i adressen.

Läs mer om detta i vår tekniska manual >>

Obs !!  Gör INTE en hidden redirect på er domän !!
Då kommer ni inte få några ureler med filnamn och SEO kommer rasa !!

SSL och eget SSL till webbutiken

All webbutiker måste ha ett SSL cerifikat för att kassan skall kunna fungera. Det ingår ett SSL cerifikat under https://shopnamn.nordicshops.com

Om du vill att din domän skall synas även när kunderna loggar in på sina sidor så behöver du ett eget SSL certifikat, https://www.dindomän.se.
Eget SSL certifikat 128 bit inkluderar en egen IP-adress. Alla SSL certifikatavtal är på min.12 mån. Egen domän och egen ipadress är positivt i förhållande till bättre rankning på te.x Google

Eget SSL certifikat är knutet till våra IP-adresser och kan BARA köpas genom oss på eValent.

Flera domäner till samma webbutik

Du bör bara ha en huvuddomän på din butik
Andra domäner för konfigureras med 301 redirect, Det finns inget att vinna på att ha samma url på flera domäner, snarare tvärt om.
Genom att ha flera domäner på samma innehåll så sprider man länkkraften och Google kan uppfatta detta som "dublicate material" vilket är negativt.
Om man vill ha flera domäner till webbutiken så går det fint men då bör de länkas som 301 till huvuddomänen.

Ex

1) www.layout4sepreview.com läggs in under domäner

2)  Lägg in en 301 redirect  på www.layout4sepreview.com/ till www.layout4sepreview.se/

Robots.txt till flera domän till samma webbutiken

Filen robots.txt som ligger default på alla siter tex  http://layout4sepreview.nordic-e.com/robots.txt visar vilka filer som google skall indexera.

Ex på robots.txt filen på http://layout4sepreview.nordic-e.com/robots.txt

OBS!!  Om du har https:// in din url så blockas alla dessa filer och det är korrekt annars får ni duplicerat innehål

Indexering sker per automatik när din webbutik börjar spindlas av google, men om du vill skynda på denna process så kan koppla till butik till google webmaster tools. https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=sv

1) Lägg till din butik

2) lägg till urlén till din webbplatskarta  ( /sitemap.html ) http://www.domshop.se/sitemap.html

Nu kommer google indexera din sidor och du kan följa med på olika fel som den hittar och sedan rätta upp detta i din shop.