YouTube filmer på din produktsida

En bra grepp att skapa en bra och informationsrik produktsida är bl.a. att ladda upp en video. Videon kan du själv spela in med enkla medel om du inte hittar det du söker på Internet.

Använd en sk. “streamingtjänst” som t.ex. YouTube eller Vimeo istället för att ladda upp en MP4 fil på servern. Med en streamingtjänst sparar du brandbredd som annars belastar den webserver där din webbutik ligger, med du vinner också lite på “inlänkningar” som är bra ur ett SEO perspektiv. Videon kan placeras på alla sidor där du kommer åt HTML koden. Fasta sidor, nyheter, textblock produktsidor etc.

Så här gör du får att lägga in en YouTube i din webbutik.

1) Gå till din video på Youtube.

2) Gå till menyn under videon och tryck på "Dela" (se bild).

3) Tryck på "Bädda in" (se bild).

4) Kontroller att https används (se bild). Det är viktigt att https används för att inte dina besökares webbläsare ska ge certifikatsvarningar om osäkert innehåll i din webbutik.

5) Kopiera koden som är markerad (se bild).

6) Innan du klistrar in koden på det ställe i butiken där du vill att videon ska visas behöver du anpassa den något för att det ska bli responsiv (att bredden anpassar sig automatiskt till hur bred sidan är - exempelvis i en mobil vs desktop).

<div class="embed-responsive embed-responsive-16by9">
   Ersätt denna rad med koden från steg 5
</div>

Vilket i detta exempel blir:

<div class="embed-responsive embed-responsive-16by9">
   <iframe src="https://www.youtube.com/embed/Bd-Rodu_aNk" width="560" height="315"></iframe>
</div>

7) Gå till administrationen för din webbutik och till redigeringsläget för exempelvis den produkt du vill lägga in videon på.

- Gå till fältet för "Utförlig beskrivning".
- Tryck på HMTL läge.
- Kopiera in koden från steg 6 där du vill ha den.
- Spara

8) Klart!