Google Merchant Center / Google Shopping

Som en del av era Google-verktyg i webbutikerna släpper vi nu även vår produktfeed som kan användas till omtalande Google Merchant Center/Google Shopping. Produktfeeden är färdiggenererad och allt du eventuellt behöver göra för att komplettera den, är att mappa dina varugrupper mot Googles kategorier eller mappa dina unika attribut mot Googles attribut.

Introduktion

Vad är Google Merchant Center?

Google Merchant Center är ett verktyg som hjälper dig att ladda upp din butiks- och produktdata till Google och gör den tillgänglig för Google Shopping och andra Google-tjänster. (Google Shopping kan ses som en förlängning av Google Adwords och för att få din produktdata exponerad så måste som med Adwors betala för dina annonser). Läs mer om att Komma igång med Google Merchant Center.

Vad är Google Shopping?

Google Shopping gör det möjligt för konsumenter att snabbt och enkelt hitta din produktinformation på Google. Som säljare ger Google Shopping dig följande fördelar:

• Locka fler potentiella köpare. Google Shopping hjälper dig att nå kunder när de söker på Google efter artiklar att köpa.
  • Styr din produktinformation. Med Google Shopping håller du produktinformationen uppdaterad och korrekt, så att kunderna hittar de relevanta och aktuella artiklarna de söker.

Läs mer om Google Shopping.

Vad är produktannonser?

Genom att länka kontona i Google AdWords och Merchant Center gör produktannonser det möjligt att lyfta fram dina produkter direkt till användare.

Produktannonser finns för närvarande i Australien, Österrike, Belgien, Brasilien, Kanada, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Mexiko, Norge, Polen, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Storbritannien och USA. Läs mer.

Om du vill läsa mer om hur du skapar en Shoppingkampanj med Merchant Center, besök guiden Komma igång.

Bygg en bättre shopupplevelse

http://googlecommerce.blogspot.se/2012/05/building-better-shopping-experience.html

Vad kan du göra i Nordisk e-handels admin för att skapa Google shopping produktfiler?

1) Logga in i webbutikens Admin/Marknadsföring -> Google verktyg (Google Merchant Center)

2) I vårt admin finner ni en länk till er produktfil. Denna länken ska ni lägga in på google merchant center, så laddas alla era produkter in i deras system.

Lägga upp dataflödet

För att ladda upp dataflödet till Google Merchant Center, följ dessa steg:

1) I Google Merchant Center, klicka på "Nytt dataflöde

2) Fyll i ett namn för dataflödet, ex. "feed.xml". OBS: Du skall *inte* klistra in hela URLen här!

3) Klicka på "Skapa Schema

4) Nu skriver du in URLen under "Flödesadress"

Nu har du ett dataflöde som uppdaterar sig självt med jämna mellanrum!

Några inställningar som man kan skicka med:

Avancerade inställningar
 Skicka tillverkarens artikelnummer, MPN
 Skicka artikelns vikt (anges alltid i kg)
 Skicka artikelns varumärke/fabrikat, OBS! Detta måste vara det varumärke/fabrikat som tillhör tillverkaren av artikeln

Fälten ovanför är valfria att ha med. Väljer ni att skicka med ett eller flera utav fälten, så kommer de endast skickas med ifall det finns ett värde på varan. (Exempelvis en vara utan vikt kommer inte skicka med en vikt).

Mappning av fält:

Det finns några förvalda standardfält i Google Merchant Center som man kan koppla emot något utav butikens attribut. Välj det attribut i din webbutik som innehåller datan som ska skickas till Googles motsvarande attribut.

Attribut

Här är exempel på attribut du kan använda:

• villkor: Produktens skick. Exempel: ny, begagnad, renoverad.
  • adwords-grouping: En anpassad produktgruppsdefinition. Det här attributet kan endast innehålla ett värde per produkt. Du kan skapa egna grupper efter behov. Exempel på anpassade grupper är grupper som är ordnade efter säsong, designer, tillverkare, år eller modell.
  • adwords-labels: Samma som adwords-grouping men kan ta upp till 10 värden. Du kan gruppera produkterna i två olika grupper samtidigt. Exempel: Bilar kan grupperas både efter modell och tillverkare.

Ni kan också välja att skapa egna attribut mot Google exempelvis om ni vill mappa ett attribut hos Google, som vi inte lagt in bland standardattributen. Det gör ni genom att klicka ”Lägg till” nere i vänster hörn. Därefter kommer följande ruta upp. I fältet för "Google merchants attribut" anger ni taggen/attributet som Google har. I rullisten väljer ni vilket attribut i er butik som informationen finns i.

Google merchant varugrupper.

Med google merchant har man möjlighet att ange vilken google merchant varugrupp, er webbutiks varugrupp ska tillhöra.

1. Börja med klicka på den understrukna texten.
2. En popup dyker upp där ni utifrån en lista, kan välja vilken varugrupp er varugrupp tillhör.

Manual för google merchant

https://support.google.com/adwords/answer/2456103?hl=sv

Manual för andra google verktygen i vårt admin

http://manual.nordiskehandel.se/newsitem.html/122-google-verktyg?item_id=85&submenu_id=-1&amenu_id=13

Lycka till med era nya produktfiler och Google Shopping.

PS! Notera att vi normalt inte tar på oss uppdrag med att hantera kunders Adwordskonto, så om ni är osäkra på detta så tag kontakt med ett specialicerat företag på Google Adwords, eller ta kontakt med en rådgivare på google Adwords direkt. För att kunna hjälpa till så måste han/hon ha tillgång till ert adwordskonto.