Skapa en live-chat till din webbutik.

Att kunna ge direkt support eller hantera kundförfrågan direkt skapar stort kundförtroende, och är lätt att genomföra. Därför kan det vara bra att lägga in en chat till din webbutik. Det finns flera bra chatklienter som du kan välja på och de flesta har en "free" version om du bara vill ha de enklaste funktionerna.

Det första man måste göra är att välja ett chatt-program man vill använda för butiken, som till exempel Olark eller Zopim. Just Zopim ägs av Zendesk och har dessutom en integration till Zendesk som ger en riktigt bra flöde till din kundtjänst.

Denna guide kommer gå igenom hur du installerar Olark i din butik.

1) Skapa användare

Det första du måste göra är att skapa en användare hos Olark. Gå in på https://www.olark.com/signup/create_new_account och följ stegen.

Allting kan ändras senare, så du behöver inte vara orolig att ditt namn inte är perfekt första gången.

2) Klistra in koden

Efter att du skapat din användare kommer du få en kod. Koden du får från Olark kan du sedan klistra in i ett textblock i butiken. Om ingenting syns i textfönstret efter att du klistrat in html-koden gör det inget, det ska vara så. (läs mer om textblock i vår manual)

Koden i HTML fönstret borde se ut så här efter du har klistrat in den.olarkbild3.png

OBS! Kontrollera att koden inte innehåller <p>, </p> eller <br /> taggar någonstans. Om de finns betyder det att ni har klistrat in den i den vanliga textrutan och inte i HTML-editorn.  Gör om, gör rätt.

Koden är så gott som identisk för alla butiker, utom på ett ställe; nära slutet där det står "olark.identify('XXXX-XXX-XX-XXXX')" ska det inom parenteserna stå er unika kod. Den koden finner ni också på Get Code sidan på Olark.

Bifogat till denna artikel finns en .txt fil som innehåller själva skripet. Leta upp olark.identify på näst sista raden och ersätt kryssen med er unika kod från Olark.

3) Placering

När du har klistrat in koden, placerar du ut Textblocket någonstans i din butik genom Layouteditorn. Det spelar ingen roll var,  så länge den placeras ut. Olark skapar nämligen en egen chattbox, som placeras oberoende av var du lägger ditt textblock.

När den har blivit utplacerad, och ditt konto på Olark är klart, så har du en fungerande chattbox i din butik! För att direkt chatta med kunder, loggar du bara in på Olark, och trycker på Chat.

Om du vill ändra ditt chattfönster, görs det på Olark.