Jobba med din sökmotoroptimering - SEO-test

I följande avsnitt går vi igenom hur du kommer igång med att arbeta med våra SEO-verktyg som är inbyggda direkt i administrationen för din webbutik. Verktygen är helt gratis, ingår i alla våra paket och består av ett SEO-test för att hjälpa dig optimera dina sidor.

SEO-test - få poängbetyg mellan 0 - 100 poäng beroende på hur bra din sida du testar är optimerad för en särskild sökfras du vill synas för.

1. Vilka delar kan du göra SEO-test för?

I din webbutik finns flera olika sidor som dina besökare kan gå till. Vi har byggt SEO-testverktyg för dina viktigaste sidor. Därför hittar du en SEO-test-kolumn på följande ställen i din administration.

1. Sidor -> Redigera sidor - detta är dina vanliga informationssidor, t ex där du skriver kring ert företag eller kring era villkor och kontaktuppgifter.
  2. Sidor -> Nyheter/Blogg - detta är dina nyhetssidor och du vill publicera nyhets- eller blogginlägg i webbutiken.
  3. Sortiment -> Varor - detta är dina produktsidor i butiken där dina respektive produkter visas med bilder, information och köpmöjlighet.
  4. Sortiment -> Varugrupper - dina varugruppsidor som visar alla produkter i kategorin.
  5. Sortiment -> Fabrikat - dina fabrikatsidor som visar alla dina produkter som tillhör fabrikatet eller varumärket.

På bilden nedan är de nya funktionerna markerade. Ovanför listorna på de fem olika typerna av sidor kommer du att se en informationsbox som visar ditt poängsnitt. I listan finns en kolumn för SEO-test.

2. Grundinställningar

Börja med att klicka på kugghjulet för inställningar i informationsboxen. En popup kommer då att öppnas där du behöver göra följande två inställningar:

1. Sökmotordomän för test - här ställer du in om du vill att din placering (SEO-rank) på Google ska visas för exempelvis google.se eller google.com.
  2. Butiksdomän för test - ställ in den domän som du syns för hos sökmotorn. Den domän du väljer här bör vara den huvuddomän du använder i butiken och övriga domäner bör vara ompekade till denna så att enbart en domän används för din butik (kontakta oss för mer information om du är osäker).

3. SEO-test

Ett SEO-test är ett test som genomförs och kontrollerar hur bra din sida är byggd rent SEO-mässigt. Du kan få en poäng mellan 0-100 beroende på hur bra optimerad den är innehållsmässigt och tekniskt. 100 poäng innebär alltså att sidan är närapå optimal för att Google ska gilla den och ge dig bättre möjligheter att få en bättre placering.

Vid testet går systemet igenom koden och innehållet och tar fram en komplett lista över vad du gjort rätt och fel och vad du kan förbättra för att få en högre poäng.

I testet kontrolleras en sökfras som du själv väljer att du vill synas för. Poängen grundas alltså på hur bra din sida är gjord för att synas på denna sökfras när någon söker på detta på exempelvis Google. Systemet föreslår automatiskt en sökfras utifrån namnet på den sida som testas och om du vill använda en annan sökfras ändrar du enkelt detta. Se mer nedan.

Du kan genomföra obegränsat antal SEO-test i din webbutik för alla dina sidor.

3.1 Genomför ett SEO-test

I kolumnen SEO-test finns en uppdatera-ikon. Klickar du på denna ikon kommer systemet att genomföra ett SEO-test av sidan och ge dig ett poäng.

I exemplet nedan har en av sidorna fått 79 av 100 poäng. Alla testresultat som anser vara godkända (över en viss poäng) blir gröna i listan.

Observera att du enbart kan göra SEO-test på sidor som är synliga i butiken. Därför kommer det till exempel inte att finnas en uppdatera-ikon för att genomföra ett SEO-test på sidor som är gömda.

3.2 Kolla ditt SEO-test-resultat

När du klickar på din poäng, i exemplet ovan "79" kommer SEO-test-resultatet att öppnas.

Här kan du i detalj se:

• Hur många poäng du fick.
  • URL/Adress till den sida som testades.
  • Vilken sökfras som användes för testet, i exemplet nedan "Helt vanlig vara". Testresultatet visar alltså hur bra du optimerat din sida för att få bra placering på Google när någon söker på just "Helt vanlig vara".
  • Därefter följer samtliga deltest som testet består av. Röd bakgrund innebär att deltestet inte gick igenom och det finns förbättringmöjligheter. Grön bakgrund på ett deltest innebär att testet gått igenom och du gör allt så bra du kan göra redan. Du får dessutom detaljerad information, förklaringsvideo och rekommendation på exakt vad du bör ändra för att få bättre poäng.
  • I de fall det är möjligt visar vi även dig det aktuella fältet du bör justera enligt rekommendationen. När du gjort ändringen klickar du på Spara och systemet kommer automatiskt att uppdatera din produkt, genomföra ett nytt SEO-test, ge dig en ny poäng, och åter öppna upp SEO-test-resultatet så att du kan fortsätta att rätta nästa deltest där det finns förbättringsmöjligheter. Sådär fortsätter du optimera dina sidor tills du får 100 poäng av 100, om du vill göra allt rätt.

3.3 Ändra sökfrasen för SEO-test

Systemet föreslår alltid en sökfras utifrån namnet på sidan du vill testa och det är denna sökfras som används vid SEO-test om du inte själv väljer att du vill optimera på en annan sökfras. Vi val av sökfras bör du välja en sökfras som både har många sökning på Google och där konkurrensen är sådan att du kan nå en bra placering och därmed få många klick när någon söker på Google på din sökfras. Sökfrasen i det här fallet används alltså enbart för att ge dig en poäng i SEO-test och hjälpa dig att optimera sidan och har ingen annan funktion än så.

Om du vill ändra den sökfras som används vid testerna, klicka på den markerade länken nedan när du visar ett SEO-test-resultat ("Testvara 2 (Ändra)").

När du klickat enligt ovan för att ändra sökfrasen har du möjlighet att skriva en en egen sökfras som du vill använda istället för den förslagna. När du sparar kommer systemet automatiskt att stänga fönstret och genomföra ett nytt SEO-test och du får en ny poäng och nytt SEO-test-resultat presenterat för dig så att du direkt kan börja optimera sidan för din valda sökfras.

Nedan finns även en knapp "Kolla ifall denna är dublett". Denna knapp kommer att kolla igenom hela butiken och se om du använder samma sökfras på någon annan sida. Det är normalt rekommenderat att man bör optimera varje sida för en unik sökfras så att dina egna sidor inte konkurrerar varandra. Vid klick på knappen kommer du direkt få reda på om några andra sidor använder samma sökfras och vilka sidor det isåfall är så att du kan avgöra vad du vill optimera för.