Vara med artikelvarianter

Många e-handlare använder sig av flera olika artiklar för att täcka upp alla kombinationer av t ex färg, storlek och material som finns för en vara. I vissa fall kan detta ge en väldigt lång listor med artiklar, som då kan göra produktsidan oöversiktlig.Detta löser man normalt genom att använda olika väljare (te.x rullgardiner) eller ikoner för att selektera olika artikelvarianter.

Nedan följer en steg-för-steg manual om hur man skapar en vara med flera artiklar, även kallat varianter.

1. Skapa Attribut

Börja med att skapa de attribut ( t.ex färg och storlek) som ni ska använda er av i er butik. Detta gör ni genom att gå in under Sortiment -> Attribut i er administration.

Skapa ett nytt attribut genom att klicka på Skapa nytt attribut som ni hittar högst upp till höger på sidan, namnge sedan attributet till ett passande namn exempelvis Färg. ( enl. bild nedan) och klicka på spara.

Välj sedan att redigera det skapade attributet genom att klicka på ikonen som ser ut som en penna & papper på den rad vars attribut ni vill redigera.

Ni kommer då få upp en ruta där ni ser alla de värden som finns i det skapade attributet. För att lägga till nya värden så klickar ni på Nytt attributvärde. Lägg sedan till de färger ni vill använda i er butik och klicka sedan på spara. Upprepa tills ni lagt in alla de färger ni ska använda er utav finns med och klicka då på stäng i den övre rutan för att kunna klicka på spara i den undre där listan av era värden nu finns.
Ni behöver enbart skapa ett attribut för de färger ni ska använda i er butik. (enl bild nedan)

Ska ni använda er av flera variantalternativ som storlek måste detta attribut även skapas enligt stegen ovan, ni kommer då få knyta till 2 attribut till varje artikel istället för en.

2. Skapa varan

Nu när vi har skapat de attribut vi vill använda oss utav så ska vi skapa själva varan ( T.ex en Tröja), börja med att gå in under sortiment -> varor och klicka på Skapa ny vara uppe till höger.

Vi kommer då få upp en ruta där vi ska ange varunamn, visningsalternativ samt vilket varugrupp din vara ska tillhöra. (vi kan lägga till varan i fler varugrupper i nästa skede). Klicka sedan på skapa. (enl. bild nedan)

När vi klickat på spara så öppnas varan upp i sin helhet, eftersom vi ska skapa en vara med flera varianter kan vi stänga ner rutan som kommer up med artikelinformation då vi kommer skapa flera varianter längre fram. Vi väljer istället att fylla i Den kortfattade och utförliga beskrivningen på varan samt att vi laddar upp varubilden. (vi kommer kunna ladda upp enskilda bilder baserat på färgvalet längre fram)

Vill ni att varan ska visas i flera varugrupper kan ni lägga till dessa i denna vyn. Ni hittar området i vänsterspalten vid varutyp och artikelinformation.

För att vi ska kunna skapa en vara med flera varianter så måste även aktivera varianthanteringen för varan och kryssa i de attribut som ska användas för den specifika varan. Ni hittar varianthanteringen under varubilderna. (enl. bild nedan)

3. Skapa Artikeln

Under varianthanteringen hittar vi artikelinformationen, ni behöver alltså inte gå in under sortiment -> artikel för att skapa era artiklar. En artikel är en variant av varan, t.ex en tröja i färgen blå och storlek medium. Klicka på redigera ikonen på artikelraden längst ut till höger för att öppna upp artikelkortet.

Börja med att fylla i artikelnumret och benämningen, tänk på att varje artikelnummer måste vara unikt samt att ni använder en tydlig benämning, exempelvis Blå Tröja (enl. bild nedan)

När ni har fyllt i all information går vi in under fliken Artikelbild. Här kan vi nu ladda upp den artikelbild vi vill använda, exempelvis rätt färg på tröjan som i detta fallet är blå.

När ni har laddat upp rätt bild och klickat på spara går vi in under fliken Inställningar & egenskaper. Här ska vi nu koppla på de attribut som denna artikel ska ha, exempelvis färgen blå i storleken medium. Klicka sedan på spara.

Har du glömt att skapa alla attribut så kan du skapa ett nytt direkt i denna vyn, klicka då på Lägg till precis ovanför de val du kan göra av attributvärden. Tänk på att du enbart kan skapa nya i denna vyn och inte redigera befintliga attribut

Vi har nu skapat en vara med en variant. För att få fler varianter måste vi nu skapa fler artiklar. Har ni en vara i två färger och fem storlekar ska vi alltså skapa 10 artiklar.

Ska ni använda er av flera variantalternativ som storlek måste detta attribut även skapas enligt tidigare steg, ni kommer då få knyta till 2 attribut till varje artikel istället för en.

Det finns två sätt att skapa fler artiklar på, antingen lägger vi till en ny artikel genom att klicka på Skapa ny artikel vid artikelraden (alternativ 1). Ni kan även kopiera artikelinformationen från tidigare artikel och endast ändrar de fält som krävs (alternativ 2).

Om vi väljer att kopiera artikeln så kommer ni nu få upp en ny ruta där ni ändrar artikelnumret, benämningen och lagersaldot. Gå sedan in under fliken artikelbild och ändra till rätt bild och sedan inställningar & egenskaper för att ändra attribut, exempelvis färgen grön och klicka på spara.

Vi har nu en vara i två utföranden. om ni vill ha fler utföranden är det bara att repetera steget ovan. När ni är klara med varan klan ni klicka på spara och stäng.

Nedan visas en bild på hur det kommer se ut för era kunder i er butik.