Del 2 - Sidor

Sidor > Sidor

Här kan du skapa egna html sidor till er butik. Exempel på sidor ni kan skapa/redigera är informationssidor som om oss & kontakta oss.

För att skapa en ny sida klickar ni bara på ikonen skapa ny sida som ni hittar längst ner till höger på sidan. Det kommer då komma till ett nytt fönster där du anger sidans html adress samt rubrik. Sidans adress ska ha följande utförande: /din-sida.html

När du lagt till sidans adress samt rubrik klickar du på spara längst ner till höger. Sidan kommer då laddas om och du kommer då kunna fylla i sidans innehåll.

Det finns två sätt att skapa innehållet på sidan, antingen använder du standardfunktionen som fungerar som ett word-dokument. Du kan även välja att aktivera sideditorn högst upp till höger och får då möjlighet att designa upp den specifika sidan precis som du vill.

Du lägger till block som du sedan fyller med innehåll, exempelvis text, bilder eller kontaktformulär.

Tänk på att när ni skapar en ny sida så måste denna läggas till i toppmenyn via Sidor > Menyer.

Sidor > Nyheter & Blogg

Denna funktionen gör det möjligt att visa ett flöde på er sida, t ex i vänsterspalten med era senaste nyheter. När ni skapar en nyhet väljer ni vilken nyhetskanal den ska tillhöra, det är också denna som ni lägger till i Layouteditorn för att få in den i en spalt, vilket vi kommer till lite senare. Ni kan även ange ett start & slutdatum så att sidan automatiskt plockar bort nyheten från er sida.

Rubriken är det namn du vill ha på din nyhet.

Sammanfattning visas i flödet i den spalt du valt att ha den i.

Nyhetstexten är den text som visas när man klickar sig vidare för att läsa mer.

Sidor > Menyer

Här kan ni lägga till de sidor ni själv har skapat via redigera sidor, men ni kan även ändra ordning på länkarna, skapa fler menyer i form av undermenyer, produktmenyer med mera.

För att lägga till en ny länk i er toppmeny så klickar ni på redigera ikonen och ni kommer då in i vyn där ni ser vilka länkar som finns i den valda menyn.

För att redigera en länk klickar ni på redigera ikonen för den valda länken och ändrar den till det ni vill ha där istället.

Rubrik är det som visas i menyn.

Tooltip visas när man håller muspekaren över länken.

Om det är en intern länk, dvs. en sida som finns i er butik ska ni välja detta alternativ. Ska ni dock länka till en sida som ni inte har hand om så väljer ni länk.

Sista steget är att välja vad den ska länka till, t ex en vara, varugrupp eller en sida som ni skapat tidigare.

Man kan även skapa en rullgardinsmeny om ni önskar det.

Det ni gör då är att ni skapar en helt ny meny, döper den till t ex undermeny-om oss.

Placeringsinställningen på denna ska vara ej valt.

När det är gjort lägger ni till de länkar ni vill ha i själva rullgardinen och klickar på spara.

Gå sedan in i toppmenyn och redigera den länk som ska ha en rullgardinsmeny och istället för att den ska länka till en sida så ska den länka till en meny.

Sidor > Textblock

Här kan i skapa enkla textblock med information som ni kan ha t ex i vänsterspalten eller sidfoten.

Exempel på innehåll är öppettider om ni har en fysisk butik eller information som ni vill att kunden ska få på ett snabbt och enkelt sätt. Funktionen i sig är väldigt enkel att använda och även här ser det ut som ett word-dokument när ni skapar textblocket.

När ni skapat textblocket läggs textblocket till i den spalt ni önskar via layouteditorn.

Tänk på att textblocket visas på alla sidor i butiken om inga begränsningar sätts.

Sidor > Bildbank & Banners

Banners fungerar ungefär som textblock. Skillnaden är att man laddar upp en bild och väljer en bannergrupp som denna ska tillhöra. Ni kan skapa egna bannergrupper om ni önskar för att förenkla sorteringen på sidan.

Alla banners som ligger i samma bannergrupp visas i det området som ni valt att placera bannergruppen i via layouteditorn eller sideditorn. Väljer ni att enbart lägga till en enskild bild så är det bara den som kommer visas på sidan.

När ni går in och skapar en ny banner får ni ett val som heter visningsalternativ. Här kan ni välja om bannern ska visas i hela butiken eller på enskilda sidor som ni själv kan lägga till i en lista.

Tänk på att om ni lägger en enskild bild direkt i sideditorn istället för layouteditorn som kommer den enbart att visas på den aktuella sidan som ni la till bilden på. Sideditorn aktiveras på varje sida som ni skapat.

Man har även möjlighet att göra bannern till en länk om man önskar det, samt datumstyra den.

Sidor > Miniproduktvisning

Under miniproduktvisning kan ni själv bestämma hur sidans produkter ska visas och vilka val era kunder har att välja på i butiken.

Ni kan även redigera de olika visningsalternativen och vad som ska finnas med på dessa och redigera de ”vimplar” som finns på nya, utvalda och kampanjvaror om ni har egna sådana.

Sidor > Bildspel

Här kan ni redigera/skapa era bildspel som ni har på er sida.

Man kan ha olika bildspel på olika sidor om man önskar det. Tänk på att även dessa ska läggas till i layouteditorn.

Om vi redigerar det bildspelet som ligger där idag så ser vi de generella inställningarna som gäller för ert bildspel. Vyn är snarlik det som finns under banners.

Skillnaden är att här måste ni ange en bredd och höjd av ert bildspel. Detta är något ni själv får testa er runt med för att få fram en bra storlek som passar er sida.

Här finns även inställningar för övergångseffekter och om ni ska visa miniatyrbilder under bildspelet och hur stora dessa ska vara.

Om vi klickar på knappen “Avancerat” kan vi styra hastighet för animation, fördröjning mellan animationerna och opaciteten för textblocket som ligger ovanpå bilden.

Vill ni inte ha ett textblock bör ni sätta denna på 0.

Längst ner hittar vi de bilder som ligger i ert bildspel idag.

Om vi går in och redigerar första bilden så ser vi att vi får ytterligare alternativ.

Här kan vi nu ändra bilden, välja om den ska länkas eller ej och om den ska ha en datumstyrning.

Sidor > Formulärbyggare

Här kan ni skapa kontaktformulär som ni sedan lägger till på en sida som ni har skapat.

Om vi klickar på “Skapa nytt fomulär” uppe till höger och anger namnet kontaktformulär och klickar på skapa får vi upp en ruta där ni ska ange en e-post som det ska skickas till och en rubrik som visas i butiken för formuläret.

Under detta kan ni lägga till de fält som ni vill att formuläret ska bestå av.

När ni är nöjda så kan ni antingen kopiera det script som ni hittar längst ner och klistrar in det i html läget på den sidan ni vill ha det på. Eller så aktiverar ni sideditorn på den sidan formuläret ska ligga på och lägger till det i ett block istället. Detta behöver ni bara göra en gång.

Sidor > Topplista

Under topplista kan ni skapa egna listor som visas i den spalt ni väljer att lägga till funktionen i via layouteditorn.

Ett exempel på topplista är manuell sortering där ni kan döpa topplistan till vi rekommenderar och lägga till de produkter ni vill lyfta fram lite extra.

Ni skapar en ny topplista genom att klicka på “skapa ny topplista” uppe i högra hörnan.

Sidor > Dela

Här kan ni lägga till ett script så att ni t ex kan ha en Facebook knapp där de gillar er Facebook sida.

För att lägga till detta klickar ni på facebooklänken och gör de inställningarna som passar er där. När detta är gjort klickar ni på ”get code” inne i Facebooks gränssnitt och kopiera den kod som ni då får fram. Klistra sedan in den koden (ersätt) i fältet som heter delakod placering 1.

Tänk på att även denna måste läggas till i layouteditorn.

Sidor > Designeditorn

Designeditorn bestämmer hur er sida ska se ut. Här kan ni bestämma vilka färger de olika delarna av er butik ska ha.

Ni bestämmer även sidans bredd.

Som ni ser så är designeditorn uppdelad i de olika delarna som sidan består av, t ex header, vänstersida/högersida, kassa osv.

Till vänster hittar ni en färgväljare som ni aktiverar genom att klicka i den rutan som ni vill ändra färg på.

Ni har även hjälp av de gråa frågetecknen som visar vart på sidan denna färg finns.

Fliken standardbilder visar de bilder som ligger i systemet som standard.

Här kan ni t ex byta ut faviconen så att ni inte har eValents logga utan er egna.

Sidor > Layouteditorn

Om Designeditorn bestämmer hur sidan ska se ut så är det layouteditorn som bestämmer vart elementen ska visas.

Börja med att klicka på den del av butiken ni vill redigera på steg 1. (header, middle column, left column, right column, footer eller content)

Ni kan sedan lägga till element på den valda delen av butiken. Ni lägger till ett nytt element genom att klicka på “lägg till block” på det området ni vill att elementet ska visas.

Tänk på att headern har ett begränsat område och därför kan man inte ha lika många element här.

Sidor > Språktexter

Här kan ni redigera all standardtext som finns på sidan, sök efter den textrad ni vill ändra som finns i butiken i fältet som heter text på webbsidan. Ni får då fram den språktagg som den är skapar ifrån och genom att redigera denna kan ni skapa en egen översättning.

Sidor > Bildinställningar

Här kan ni redigera hur de olika bilderna som ni laddar upp i er butik ska hanteras.

Vi rekommenderar dock att ni inte gör några förändringar här om ni inte har kunskapen om detta då det kan påverka butiken på ett negativt sätt om man gör fel här.

Exempel på ändringar man kan göra är storleken på produktbilden, hur stor den ska vara osv.

Sidor > Captchabilder

Här kan ni aktivera säkerhetsfunktionen captcha på era formulär. Det finns tre versioner av captcha. Stndard, bildcaptcha och recpatcha.

Vi rekommenderar att ni använder recaptcha vilket kräver en registrering enligt de instruktioner som finns i administrationen. Tjänsten är helt kostadsfri.

Bildcaptcha gör det möjligt att ladda upp egna captcha bilder om ni önskar det.

Denna funktionen är till för om ni inte vill ha en standard captcha på er sida utan vill använda er utav bilder.

Det ni gör då är att ni väljer att aktivera denna funktionen och sedan laddar upp de bilden ni önskar ha. Det kan t ex vara en bild på en gul bil där texten är gul bil.

Ni kan då få valet på er sida att klicka på den gula bilden och formuläret skickas då iväg.